За нищо на света не бих искал да бъда френско петле, поднесено на тази маса. Изискано заведение, спретнат и вежлив персонал, петле сготвено от майстор готвач, обезкостено, положено върху канапе от билки, описано в менюто като „отгледано свободно“, търчало на воля и хранено с висококачествена храна без ГМО, оскубано, лежaщо в чинията…

Над него двама изнервени представители на човешкия род разпалено спорят, макар и тихо, макар и възпитанието им да подтиска поривите, от които всъщност им иде да крещят в истерия…

Две човешки същества, които можеше да се гледат като разгонени котки, предвид своите интимни отношения. Минава доста време от момента, в който сервитьорът е поднесъл блюдото. Никой от двете страни на масата не проявява интерес към съдържанието на чинията си.
Много е грозно да бъдеш принесен в жертва на някого просто така. Например да те сготвят и някой да изяде само единия ти крак, а после да бъдеш изхвърлен. Глупако, да бяхте ампутирали проклетия крак и да пуснете петлето да доживее своя край на свобода.
Нелепо е!
Нелепо е също да продължавате да се карате и обвинявате за глупости. Той бил харесал снимките на друга жена в Инстаграм. Разбирате ли колко е нелепо да умреш за нечие небце, което не се интересува от теб?!
Мъжът отпи от чашата с вино и видимо изнервен започна да реже припряно от петлето. Така или иначе ти, като петле, имаш донякъде предначертан житейски път. Да речем, че не всички френски петлета умират от старост. Но все пак ти си свободно отглеждан, имаш възможност да изпиташ всички емоции, които съпътстват съществуването ти. Растеш, търчиш по цял ден, гониш мухи, взаимодействаш със себеподобни, имаш място в някаква общност и изведнъж тази грозна липса на елементарно уважение…
На никого не му пука за теб в единствения случай, който ти се е паднал да предизвикаш емоция, твоят единствен шанс да оставиш на света нещо, с което да бъде отбелязано твоето присъствие в него, той, редно е, поне да донесе някаква радост у човека, който ще те изяде. Някой да се почувства добре, докато прикрива следите от физическото ти съществуване. Ти ще изчезнеш в нечий стомах в кратките напрегнати паузи между злостни части от битов скандал. Парчета от теб ще бъдат препинателни знаци в един безсмислен диалог от пореден епизод, който вероятно никой няма да запомни.
Мъжът изяде едното бутче. Повече наблегна на виното. По дяволите, гроздето е плод! Петлето е жив организъм. То е правило секс с кокошки. С френски кокошки.
Двете единици от двойката продължават да се гледат накриво, а мъжката част нервно рови из раздробеното телце, без да поднесе дори малка част от него към устата си. Не му се наслаждава. Той просто преминава през своето време. Тя просто преминава през неговото време.