Слязох сутринта да си взема вафла от кварталното магазинче и се заговорих с един съсед. Човекът имаше доста угрижен вид. Преди месец негова, възрастна съседка внезапно се споминала. Старицата живеела сама с една черна котка и нямала абсолютно никакви роднини.

Някакви чиновници заключили апартамента, а сиротната котка останала да живее на улицата. Дожаляло му на моя събеседник за животинката и въпреки протестите на съпругата му я приютил. Писаната бързо свикнала с новия дом, а съседът се привързал се много към нея.

Една вечер, когато жена му била в командировка и бил сам в къщи, чул как някой говори в кухнята. Промъкнал се тихо и за свое учудване установил, че новата домашна любимка, зяпа през прозореца и си говори сама на перфектен човешки. Меко казан, видяното го стъписало и за да се отърси от шока, изпил на екс една голяма чаша с уиски. Точно в тоя момент, котката влязла в стаята, в която се намирал и му заговорила на южняшки диалект. Разказала му, че старата комшийка била истинска вещица и наказвайки родителите ѝ я превърнала в котка. В полунощ можела да възвръща истинския си образ, но само за час и после отново приемала зооморфна форма. Съседът ударил още една чаша уиски, а стенния часовник отмерил дванадесет часа и котката наистина започнала да расте, докато не приела формата на жена.

Аз съм чувал доста странни истории пред кварталното магазинче, но си признах чистосърдечно, че настоящата бие всички предходни.

Разказвачът се влюбил в омагьосаната красавица, с която се оказало, че имат сходни интереси: секс, бира и футбол и живо се поинтересувал има ли начин да развали магията и да заживеят като мъж и жена. Условието се оказало доста трудно. Необходимо било да убеди десет човека, че котката всъщност е омагьосана жена. Ако му повярвали, магията щяла да изчезне завинаги. Съседът каза, че опитал с роднините си, но те само се занасяли с опитите му да бъде убедителен.

Тогава му хрумнала блестяща идея. Свързал се с някакво общество на вещери, в което срещнал разбиране и подкрепа. И тъкмо когато трябвало магията да бъде развалена, братовчед му взел че го изпортил на жена му. За да предотврати чудовищният скандал със съпругата си, под нейно поръчение, съседът се съгласил да посетил психиатър и да изпие предписаните му хапчета. От този момент котката спряла да се превръща в жена. Дори престанала да говори с него, а само мяукала.

Изядох си вафлата и се сетих, колко пъти съм говорил на котката си.